Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos czereśniowy BBQ

Sos czereśniowy BBQ

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 73

Dodano:

Odsłon: 75

Jeśli grill to obowiązkowo na stole pojawiają się smaczne dodatki. W tym roku postanowiłam zrobić sos BBQ na bazie czereśni. Lubię takie połączenie: pikantny smak chili z czereśniową nutą. Myślę, że z powodzeniem może zastąpić nasz poczciwy ketchup czy musztardę podczas weekendowego grillowania i doda nowego smaku i „pikanterii” do mięsa czy warzyw. W tym roku czereśnie są wyjątkowo soczyste i słodkie więc zapraszam do spróbowania nowego czereśniowego sosu BBQ.

Składniki

  • Szklanka wydrylowanych czereśni
  • Pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • Pół łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka suszonej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wydrylowane czereśnie, przecier pomidorowy, sos sojowy, miód i papryki suszone zmiksować na gładką masę
    Cebule pokroić na drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na patelni
    Dodać wyciśnięty czosnek i podsmażyć kolejną minutę

  2. Dolać sos na patelnię, zmniejszyć gaz i gotować aż sos stanie się gesty około 4-5 minut
    Jeśli lubimy aksamitne gładkie sosy to można teraz jeszcze raz zmiksować w blenderze, ja pominęłam ten krok bo lubię, czuć drobinki cebulki w sosie
    Najlepiej smakuje jako dodatek do hamburgerów, grillowanego mięsa czy pieczonych warzyw

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń