Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos grzybowy

Sos grzybowy

Autor: srk76

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 2969

Dodano: 06.09.2013

Odsłon: 14549

Pyszny, gęsty, a zarazem delikatny sos grzybowy ze świeżych podgrzybków, przypomni Wam, że lato już mamy praktycznie za sobą.

Składniki

  • podgrzybek lub prawdziwek - 20 dag przebranych
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana do sosów lub zup
  • sól
  • pieprz
  • masło - 1 łyżka
  • bulion - 0,5 litra
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Grzybki opłukujemy z piasku i resztek leśnego runa. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić dorzucamy pokrojone w dużą kostkę grzyby. Całość obsmażamy na sporym ogniu często mieszając.

  2. Dolewamy pół litra mięsnego lub warzywnego bulionu. Pozwalamy się grzybkom dusić aż sos zgęstnieje. Pomagamy mu w tym kilkoma łyżkami śmietany. Doprawiamy sos świeżo zmielonym pieprzem i sporą ilości soli, którą grzyby uwielbiają.

  3. Sos grzybowy doskonale się nadaje do mięs, dań myśliwskich ale i do zwykłych klusek śląskich. Można także zrobić ulubione przez nasze dzieciaki pampuchy ziemniaczane. Robi się je identycznie jak wspomniane kluski śląskie ale zamiast gotować smaży się kluski na głębszym oleju. Pyszne!

    Przepis na doskonałe kluski śląskie (bez jajka) w linku pod wpisem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorcia41 12 września 2013 I czas smaki jesieni przywitać w naszych kuchniach, zapach świeżych i suszonych grzybów unoszących się po całym domu ale się rozmarzyłam hihihi ale sosik pyszny a do tego kluseczki prze zemnie dawno nie robione dzięki za przypomnienie :))))pozdrawiam cieplutko :)))

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń