Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos paprykowy

Sos paprykowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 406

Dodano:

Odsłon: 16678

Po prostu pyszny - może troszkę pracochłonny ale warto

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Paprykę oraz chili zmielić w maszynce, najlepiej paprykę pokroić w cienkie paski wtedy zostają mniejsze skórki po zmiksowaniu. Dodać do tego przeciśnięty czosnek i składniki zaprawy dobrze wymieszać – można zagotować – najlepiej zostawić na noc lub nieco dłużej aby smaki się połączyły. Zmiksować blenderem ręcznym lub w mikserze kielichowym bo miksowanie w malakserze nic nie daje.

  2. Najlepiej gotować porcjami, od chwili zagotowania na małym ogniu 5 minut. Gorące nakładać do słoiczków i do góry dnem.

  3. Paprykę oraz chili zmielić w maszynce, najlepiej paprykę pokroić w cienkie paski wtedy zostają mniejsze skórki po zmiksowaniu. Dodać do tego przeciśnięty czosnek i składniki zaprawy dobrze wymieszać – można zagotować – najlepiej zostawić na noc lub nieco dłużej aby smaki się połączyły. Zmiksować blenderem ręcznym lub w mikserze kielichowym bo miksowanie w malakserze nic nie daje.

  4. Najlepiej gotować porcjami, od chwili zagotowania na małym ogniu 5 minut. Gorące nakładać do słoiczków i do góry dnem.

  5. RADA: chili najlepiej czyścić i kroić w rękawiczkach, bo przy takiej ilości mocno później pieką dłonie no i ręce po chili z dala od twarzy!

  6. Sos jest super do spaghetti, można go wówczas połączyć z mięsem mielonym i zrobić coś a''la bolonese. Ja zazwyczaj dodaję go zamiast keczupu na kanapki, świetny jest też do zapiekanek jako baza pod dodatki

  7. co do trwałości to nie wiem ile maksymalnie może stać - u mnie stoi już 3 miesiąc i nic się nie dzieje no może z tym, że jest coraz lepszy.

  8. Co do ilości to wychodzi tego sporo - ja robiłam dwie porcje sosu i z tego co pamiętam to wyszło mi ok 20 większych słoiczków (takich po majonezie)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iwona_s 26 lipca 2013 Spojrzałam na zdjęcie i mi się odechciało czegokolwiek...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 01 września 2012 Być może, dlatego że przetarłaś skórki, mój pachnie dobrze i nie czuć w nim octu tylko ostrość chili. No i jakoś szybko ci się rozwarstwił, u mnie trwało to ok 3 miesięcy, a jak się dobrze zmiksuje papryki to skórki są niewyczuwalne. Przykro mi, że przepis u ciebie się nie sprawdził.

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 31 sierpnia 2012 Nie zgęstniał , a zapach octu jest jak dla mnie zbyt wyrazisty w tym wszystkim. Faktycznie również się rozwiarstwia /olej pozostaje na dnie słoika, ale jak się potrzepie słoikiem wszystko wraca do normy / . U mnie niestety nie sprawdził się .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 10 sierpnia 2012 on jest stosunkowo rzadki, bywa też że jak postoi potrafi się "rozwarstwić" ale z nim się nic zlego nie dzieje - wystarczy tylko wymieszać, Jak troszkę dłużej stoi to może i jest troszkę bardziej gęsty ale nie jest to gęstość np. musztardy czy kupczego keczupu. Ja go ostatnio dawałam do zapiekanki z makaronu i sprawdził się świetniw, bo dzięki swojej konsystencji makaron fajnie nasiąkł smakiem sosu.

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 09 sierpnia 2012 Właśnie zrobiłam . Mój wyszedł stosunkowo rzadki , nie wiem dlaczego , bo robiłam z przepisu . Może dlatego , że w obawie przed skórkami przetarłam go jeszcze przez sito i trochę skór jednak pozostało na nim? Ciekawa jestem czy jak ostygnie to zgęstnieje . A jak jest u Was? Pozdrawiam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 31 marca 2012 warto ja ostatnio robiłam z tym sosem zapiekankę makaronową, dałam tylko pokrojoną rybę, starty ser i troszę przypraw do smaku. Szybko zniknęła z brytfanki ;)

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 31 marca 2012 W sezonie wypróbuję bankowo , a póki co ode mnie "5" i do ulubionych. Pozdrawiam.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolcia02 02 lutego 2012 Oj ja bardzo lubię wszystko co czosnkowe więc posłucham się rady :) dzięki

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 02 lutego 2012 oj warto, a jak ktoś lubi czuć bardziej czosnek to można dać troszkę więcej ;)

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolcia02 02 lutego 2012 No faktycznie jest troszkę robotki, ale napewno warto spróbować :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń