Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 492

Dodano:

Odsłon: 129

Bardzo uniwersalny sos o aksamitnej konsystencji. Jego zastosowanie może być wszechstronne. Pasuje zarówno do kasz, ziemniaków, makaronów czy duszonych i pieczonych mięs. W smaku bardzo delikatny, a jego przyrządzenie jest proste i szybkie.

Składniki

  • 300 g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone pieczarki podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju, potrząsając często patelnią, aby się jednakowo zrumieniły. Przekładamy do rondla, przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy 5 minut.

  2. Na patelni w której smażyły się pieczarki, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zmięknie przekładamy ja do rondla z pieczarkami, dodajemy masło i jeszcze 5 minut dusimy razem.

  3. Mąkę rozprowadzamy mlekiem, tak, aby nie było grudek, łączymy ze śmietaną, lekko spieniamy trzepaczką i wylewamy na pieczarki.Solimy i pieprzymy do smaku.Trzymamy na ogniu nie więcej jak 3 minuty. Podajemy gorący. Nie zaleca się ponownego podgrzewania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń