Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos śmietanowo-kurkowy z kurczakiem

Przepis dnia 2018-08-25
Sos śmietanowo-kurkowy z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6491

Dodano:

Odsłon: 6400

Jeśli ktoś kocha kurki to jest to zdecydowanie super propozycja na obiad. Pyszny kremowy obłędnie pachnący kurkami krem do ziemniaczków, klusek śląskich, makaronu - jak kto lubi.

Składniki

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju + 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 350 g kurek
  • 400 ml śmietany 30%
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy kroimy w średnią kostkę a następnie podsmażamy aż będzie miał złotawy kolor na oleju. Następnie kroimy w kostkę cebulę i na tej samej patelni co wcześniej smażyliśmy kurczaka na maśle podsmażamy cebulkę.

  2. Kurki dokładnie czyścimy polecam szczoteczkę do zębów, myjemy je a następnie dodajemy do podsmażonej cebulki. Smażymy do momentu aż woda po kurkach odparuje. Wtedy dokładamy mięsko oraz zalewamy wszystko śmietaną. Dodajemy sól, pieprz oraz posiekany koperek - polecam nie mniej niż 3 łyżki. Całość dusimy aż sos przybierze odpowiednią dla nas konsystencje. Podajemy z czym dusza zapragnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń