Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny sos mięsny z łopatki wieprzowej, pyszny, aromatyczny, świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi oraz surówką.
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 450
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 74
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 151
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 450
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 74
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 151
Składniki
Umyte i osuszone mięso pokroić w cienkie plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano, dodać pokrojoną w plasterki marchew ,pokrojoną w pół plastry cebulę, smażyć do momentu zeszklenia cebuli. Mięso z cebulą i marchewką podlać wodą i przełożyć do garnka. Wody dodać tyle aby pokryła mięso, posolić, następnie dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, ulubione zioła. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Łyżkę mąki rozprowadzić zimną wodą i zalać na gotujący sos w celu zagęszczenia. Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką.