Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos z łopatki wieprzowej

Sos z łopatki wieprzowej

Autor: Fonka

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 247

Dodano: 16.11.2017

Odsłon: 270

Tradycyjny sos mięsny z łopatki wieprzowej, pyszny, aromatyczny, świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi oraz surówką.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone mięso pokroić w cienkie plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa.

    Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano, dodać pokrojoną w plasterki marchew ,pokrojoną w pół plastry cebulę, smażyć do momentu zeszklenia cebuli.
    Mięso z cebulą i marchewką podlać wodą i przełożyć do garnka. Wody dodać tyle aby pokryła mięso, posolić, następnie dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, ulubione zioła.

    Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.

    Łyżkę mąki rozprowadzić zimną wodą i zalać na gotujący sos w celu zagęszczenia.

    Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń