Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos Zhoug (Zhug)

Sos Zhoug (Zhug)

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 107

Ostry, zielony sos zhoug (zhug) - świetnie nadaje się do pieczonego kurczaka, mięs grillowanych, na kanapki, dodatek do gęstych zup itp.

Składniki

  • 1. posiekany pęczek kolendry (można pozostawić delikatniejsze łodygi, a grube należy odrzucić)
  • 2. 1/4 szklanki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 3. 3 papryczki jalapeño pokrojone w cząstki
  • 4. 1/2 łyżeczki płatków ostrej suszonej papryki czerwonej (w kulturze amerykańskiej tak zwane Chile Flakes)
  • 5. 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 6. 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 7. 1/4 łyżeczka soli morskiej
  • 8. 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Aby otrzymać sos zhoug (zhug) należy umieść wszystkie składniki (z wyjątkiem oliwy (oleju)) w robocie kuchennym i miksować je do momentu otrzymania jednolitego sosu, a następnie dodawać oliwę (olej) aż do uzyskania pożądanej gęstości sosu.

  2. Można częstować się sosem wedle życzenia. Pali, że aż miło! Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń