Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti po amerykańsku

Spaghetti po amerykańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 333

Dodano:

Odsłon: 196

Proponuję dziś pyszne danie makaronowe ze zmienionym nieco sosem w stylu bolognese czyli spaghetti po amerykańsku, dodatek pieczarek i oliwek w sosie to jest to co czyni ten sos niezwykle smacznym i aromatycznym. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 250 g makaronu lub więcej (sosu wychodzi bardzo dużo)
  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • garść zielonych oliwek
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, papryka czerwona słodka, pół łyżeczki cukru
  • oliwa
  • ser grana padano do starcia
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przemielenia mięsa przez maszynkę

  2. Cebulę kroimy w kosteczkę i przysmażamy na oliwie.

  3. Pieczarki obieramy, myjemy, siekamy i dorzucamy do smażącej się cebuli. Solimy, pieprzymy, sypiemy bardzo dużo oregano, mieszamy i dalej smażymy. Następnie kroimy w plasterki oliwki i też dodajemy je do cebuli i pieczarek. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy na bok.

  4. Na dno dużego garnka lejemy trochę oliwy i gdy się zagrzeje, wrzucamy mięso i mieszamy. Dodajemy sól, paprykę słodką mieloną, mieszamy, smażymy, następnie dodajemy trochę pieprzu. Mieszamy, smażymy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, smażymy.

  5. Następnie do smażącego się mięsa dodajemy przysmażoną cebulkę z pieczarkami i oliwkami. Mieszamy, smażymy.

  6. Następnie dodajemy 1 litr passaty pomidorowej. Mieszamy.

  7. Dodajemy około pół łyżeczki cukru, trochę soli, tymianek, oregano i bazylię. Mieszamy.

  8. Następnie siekamy garść umytych świeżych liści bazylii.

  9. Makaron gotujemy jak zwykle.

  10. Na końcu dodajemy posiekaną świeżą bazylię. I danie jest gotowe. Posypujemy tartym serem grana padano.

  11. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń