Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti w mleczku kokosowym z polędwiczkami, zielonym ogórkiem i prażonymi orzeszkami pini

Spaghetti w mleczku kokosowym z polędwiczkami, zielonym ogórkiem i prażonymi orzeszkami pini

Autor:

Przepisów i artykułów: 899 Ocena: 22203

Dodano:

Odsłon: 2752

Uwielbiam proste połączenia składników, które dają niesamowity efekt finalny. To połączenie mnie oczarowało. Makaron spaghetti skąpany w lekko słodkim, kokosowym sosie z dodatkiem curry w towarzystwie delikatnych polędwiczek drobiowych. Całość doskonale podkreśla świeżość zielonego ogórka oraz sosnowy, lekko żywiczny aromat oraz słodko - kwaśny smak orzeszków piniowych. Te dostarczają dobroczynny cynk, przez co danie niesie za sobą sporą porcję naturalnego afrodyzjaku.

Składniki

  • makaron spaghetti
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 300 g polędwiczek z kurczaka
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz kolorowy
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Oczyszczane polędwiczki z kurczaka, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy je solą oraz curry i podsmażamy delikatnie na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy mleczko kokosowe (stałą część), pół łyżeczki curry, 1 łyżeczkę miodu i szczyptę soli. Wszystko dusimy przez chwilę.

  2. Orzeszki piniowe układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia i prażymy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 10 minut (do lekkiego zarumienienia).

  3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z sosem, dodajemy posiekanego w drobne paski ogórka, świeżo zmielony pieprz kolorowy i posypujemy całość uprażonymi orzeszkami pini.

  4. Dla jeszcze większego wzbogacenia smaku, możemy dodać do dania płatki parmezanu. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń