Do góry

Przetwory Przepis na:

Śremskie kiszeniaki, 3 dniówki.

Śremskie kiszeniaki, 3 dniówki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1347 Ocena: 16503

Dodano:

Odsłon: 8858

Do kiszenia użyłam jasnych ogórków o rynkowej nazwie kiszeniaki Śremskie. Jest to najlepszy gatunek ogórków do kiszenia. Po ukiszeniu są twarde i nie robią się w środku puste.

Składniki

  • ogórki Śremskie świeże 3 kg
  • koper baldachy
  • czosnek 1/2 główki
  • chrzan 5 cm
  • sól 1 łyżka na litr wody
  • woda 1,5 litra
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy, moczymy 1-2 godzin w zimnej wodzie, ogórki muszą napić się wody. Do wymytego, wyparzonego słoja na dno wkładamy baldachy kopru, czosnek pokrojony i kilka kawałków chrzanu. Układamy warstwę ogórków, warstwę kopru, chrzanu i czosnku, i tak do pełnego słoika. Zalewamy osoloną wodą, zakręcamy lekko słoik. Ogórki po 72 godzinach kiszenia, są dobre do jedzenia.

  2. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 11 lipca u mnie też 1 dniowe, a w tych upałach to nawte nocne ;-D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 07 lipca Pycha,u mnie to jednodniówki kto by trzy dni czekał:):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 06 lipca u mnie też już się kiszą 2 dni,ale dzisiaj jeden już został zjedzony :)))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń