Do góry

Dania główne Przepis na:

Śródziemnomorski gulasz na czerwonym winie

Śródziemnomorski gulasz na czerwonym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 4669

Śródziemnomorski gulasz to pomysł na wyśmienity, rozpływający się w ustach obiad.

Składniki

  • 500 g schabu bez kości, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 250 ml czerwonego wina, 2 łyżki oleju
  • 80 g wędzonego boczku, (tylko chuda część), 3 nieduże marchewki, 1, 5 szklanki bulionu, 1 łyżeczka cukru, 150 ml passaty pomidor
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w dużą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wszystko umieść w misce i zalej czerwonym winem. Odstaw w chłodne miejsce na minimum 3 godziny. Po tym czasie odsącz mięso z marynaty (nie wylewaj jej) i obsmaż na oleju. Przełóż do garnka i zalej gorącym bulionem.

  2. hudą część boczku (lub wędzoną szynkę) pokrój w kostkę i również podsmaż na patelni, dodaj do mięsa wraz z pozostałą marynatą. Duś wszystko na małym ogniu przez godzinę co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj pokrojoną w talarki marchewkę, zioła prowansalskie, kolendrę, szczyptę cynamonu, cukier i passatę pomidorową. Duś przez kolejne 40 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie mięso powinno być miękkie, a sos gęsty. Na sam koniec dodaj oliwki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gulasz podawaj posypany świeżą kolendrą lub pietruszką. Najlepiej pasują do niego pieczone ziemniaki lub puree ziemniaczane.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

https://t.co/u8DXXeigNt

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń