Do góry

Desery Przepis na:

Stafidopita - placek rodzynkowy

Stafidopita - placek rodzynkowy

Autor: china

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 6

Dodano: 10.04.2012

Odsłon: 7631

latwe, szybkie, zdrowe greckie ciasto bez jajek

Składniki

  • maka-najlepiej pełno ziarnista, 1/2 kg
  • proszek do pieczenia, 2 lyzeczki
  • soda kucharska, 1 nie cala lyzeczka
  • cynamon, 1 nie cala lyzeczka
  • tarty gozdzik, 1/4 lyzeczki
  • rodzynki sultanskie, 2 szklanki
  • olej z oliwek, 1 szklanka
  • Sok pomaranczowy, 1 1/2 szklanki
  • koniak albo whiski, 4 lyzki
  • cukier najlepiej brazowy, 1 szklanka
  • starta skorka z 1 pomaranczy
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Make mieszamy z następnymi pięcioma składnikami

  2. W mikserze albo trzepaczka mieszamy dobrze Oliwę, koniak, cukier, sok, oraz skorke pomaranczowa i dodajemy make

  3. Ciasto wylewamy do formy mniej więcej 35x25 cm ( ma dosc gęsta konsystencje) wylorzonej papierem do pieczenia i pieczemy okolo 45 minut w temp.160'' z termo biegiem i 180'' bez

  4. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i kroimy ostrożnie ( bez jajek bardzo się kruszy) można posypać cukrem pudrem

  5. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

china 11 kwietnia 2012 a wiec smakiem przypomina lekko piernik, i mozna zrobić bez rodzynek dla tych co ich nie lubia

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 11 kwietnia 2012 Pyszne i zdrowe, szkoda że u mnie w domu tylko ja lubię rodzynki, może je czymś zastąpię...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 11 kwietnia 2012 wow... jakie oryginalne :) jestem ciekawa smaku - do ulubionych :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń