Do góry

Przekąski Przepis na:

Staropolski Wielkanocny zawijaniec mojej Babuni.

Staropolski Wielkanocny zawijaniec mojej Babuni.

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 84

Dodano:

Odsłon: 62558

Piękna prezencja, zachwycający smak :)

Składniki

  • Ciasto francuskie - kupne, 1 opakowanie
  • mięso mielone, 1 kilogram
  • średnia cebula
  • duży ząbek czosnku
  • jajka ugotowane na twardo, 3
  • Pieprz, sól, czerwona papryka słodka mielona
  • Żółtko do posmarowania ciasta
  • Papier do wyłożenia blachy
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do misku włożyć mięo mielone. Cebulkę pokroić na drobną kosteczkę, czosnek posiekać i dodać do mięsa. Wymieszać. Następnie dodać sól, pieprz, paprykę i kolejny raz dobrze wymieszać. Odstawić.

  2. Ciasto francuskie wyjęte prosto z lodówki rozwinąć. Rozsmarować równomiernie na całym cieście mięso, na jednym z brzegów ciasta ułożyć ugotowane 3 jajka. całość zwinąć w rulon, oba boki zwiniętego ciasta zagnieść tak aby nic nie wypłynęło.

  3. Formę wyłożyć papierem, delikatnie ułożyć w niej ciasto. Górę ciasta wysmarować żółtkiem.Formę z ciastem włożyć do rozgrzanego piekarnika.Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

  4. Po upieczeniu zawijańca, pozostawic go w formie. Gdy wystygnie delikatnie pokroić można podawać z sałatką. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rockfanka73 25 kwietnia 2011 fajny ten zajączek... adanie wyglada przepysznie nic tylko próbować

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarzyna13535 20 kwietnia 2011 zdecydowanie : wyprobuje- przepis fantastyczny!!! :))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 28 maja 2010 nie mogę patrzeć na tego zająca/królika...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Olisia 11 kwietnia 2010 Wybaczcie że tak późno piszę :) Bułka jak najbardziej, można sprawdzić tez odrobinę ryży a co tam :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EdaKo 09 kwietnia 2010 Może popełniłam profanacje, ale dodałam bułkę jak do mielonych i....było super

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 07 kwietnia 2010 Witaj!
Przepis brzmi pięknie, chcę go wypróbować, mam tylko jedno pytanie: czy do mięsa nie należy dodać bułki, jak do mielonych? Pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 06 kwietnia 2010 bardzo apetycznie wygląda ten zawijaniec a dekoracja też ładna, świąteczna

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gabriel13 05 kwietnia 2010 Oliwia-oszołom powiedz Ty antytalencie kulinarny, ile byś trzymała to danie żeby kurz się osiadł?co Ci przeszkadza dekoracja? - daj w końcu jakiś przepis, "Olisia" nie przejmuj się bo to beztalencie tylko czycha,żeby dodać komuś jakąś swoją głupią uwagę

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Olisia 02 kwietnia 2010 Zarka33 gwarantuje że ciasto nie odejdzie :)od mięska nie będzie żadnej nieestetycznej dziury :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 01 kwietnia 2010 zawijaniec na pewno jest pyszny, ale ta dekoracja... kurczaki, zając, albo królik - pluszaki, których kurz nie omija. mnie osobiście takie połączenie nie pasuje, nie wygląda to apetycznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń