Do góry

Dania główne Przepis na:

Stek z sosem pieprzowym

Stek z sosem pieprzowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 409

Dodano:

Odsłon: 5223

Danie proste, można je serwować na wiele sposobów

Składniki

  • Stek wolowy, 4
  • pieprz caly, lyzka
  • WINO CZERWONE, szklanka
  • bulion( najlepiej wolowy), okolo 350 ml
  • smietana, pol szklanki
  • ocet winny, lyzeczka
  • cebula szalotka, 1
  • lisc laurowy, 1
  • oliwa, do smazenia
  • sol i pieprz, do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Podgrzewamy oliwe w garnku, wrzucamy drobniutko pokrojona szalotke i szklimy. Pieprz rozgniatamy mloteczkiem :) i dorzucamy do szalotki, nastepnie czerwone wino i ocet i lisc laurowy. Caly plyn powoli redukujemy, gdy plyn costanie prawie calkowicie odparuje dodajemy bulion.

  2. Na delikatnym ogniu gotujemy calosc okolo 40 minut az pieprz zmieknie i plyn odparuje ( zamiast pieprzu suchego mozna uzyc , pieprz ze sloiczka, gotowanie bedzie trwalo krocej. Gdy sos bedzie juz gesty dodajemy smietane i doprawiamy sola i pieprzem. W zaleznosci kto jak mocny sos lubi.

  3. Sos mozemy mrozic, najlepiej bez smietany. Dopiero po podgrzaniu dodajemy smietane.

  4. Na patelni lub grillu smazymy steka , w zaleznosci kto jakiego lubi, krwistego, polkrwistego itd. Mozna podawac z salatami , ziemniakami, frytkami , co kto lubi. Ja podalem z puree ziemniacznym z pietruszka i czosnkiem i pieczarkami z cebula

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 22 września 2011 Lubie takie apetyczne,kolorowe dania ,a do tego proste w wykonaniu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń