Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Steki z duszonymi jabłkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut
Calvados wymieszać z miodem, solą i pieprzem. Mięso posmarować marynatą. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Jabłka umyć, pokroić na cząstki. Wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić na cząstki.
Plasterki boczku pokroić na połówki, wysmażyć je na mocno rozgrzanej patelni. Zdjąć z patelni, a na tłuszcz ze smażenia boczku włożyć jabłka i cebulę. Dolać sok jabłkowy. Dusić 5 minut.
Plasterki polędwicy osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać smalec. Włożyć zamarynowane steki z polędwicy. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni. Trzymać w cieple, aby nie wystygły.
Tłuszcz ze smażenia mięsa wymieszać ze śmietaną i resztą marynaty. Do sosu włożyć jabłka, cebulę i wysmażony boczek. Dodać steki. Oprószyć pieprzem. Danie serwować z makaronem.Źródło: Życie na gorąco