Do góry

Zupy Przepis na:

stracciatella -tym razem zupa

stracciatella -tym razem zupa

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 57

Dodano:

Odsłon: 1136

Stracciatella to nie tylko popularny deser,ale także niepozornie wyglądająca lecz smaczna zupka. Potrawa romańska,wywodząca się z tzw biednej kuchni. Łagodna w smaku i bardzo pożywna.

Składniki

  • jajko, 1
  • Bułka tarta, 1 łyżka
  • starty parmezan lub grana padano, 1 łyżka
  • gałka muszkatałowa
  • rosół,tyle ile potrzeba na 1 porcję
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wbić jajko do miseczki,dodać bułkę, ser,szczyptę gałki.

  2. Wlać masę na gotujący się rosół. Powstanie zwarzona zupa- na czym rzecz polega. Chwilę pogotować.Podawać posypaną serem.

  3. Można też zaostrzyć smak pieprzem,świeżo posiekaną pietruszką.

  4. Istnieją wersje ,które radzą dodawać pietruszkę do masy jajecznej,skórkę cytrynową, zastępować bułkę najdrobniejszym makaronem lub semoliną, czy też przyrządzać zupę na rosole z pokrojona marchewką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń