Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta bez maku, to takie mało kompletne święta. Prosta w wykonaniu strucla makowa pozwoli Wam oszczędzić czas a tym samym zaskoczyć gości pysznym ciastem.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 77
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 184
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 13
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 77
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 184
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 13
Składniki
Ciasto: W misce ubij żółtka z cukrem na jasną puszystą masę, dodawaj stopniowo rozpuszczone masło (cienką strużką) oraz ekstrakt waniliowy. W garnku podgrzej mleko i dodaj drożdże, cały czas mieszając aż się rozpuszczą. Następnie w dużej misce przesiej mąkę i wlej jajka z masłem oraz mleko z drożdżami. Całe ciasto dokładnie wymieszaj i przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.
Masa makowa: W misce ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodaj na koniec cukier, po 1 łyżce aż masa będzie gładka i lśniąca. Mak wymieszaj z rozpuszczonym masłem i miodem. Dodaj wszystko do białek dokładnie i powoli wymieszaj całość. Dodaj następnie bakalie i znów wszystko wymieszaj.
Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na kwadrat o boku 28-30 cm (w zależności od tego jaką masz formę do babki). Blat najlepiej podsyp mąką by ciasto się nie kleiło za bardzo. Na wierzchu ciasta rozsmaruj masę makową. Boki ciasta złóż do środka, a następnie pozostałość zwiń w rulon.
Włóż do formy na babkę wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 min.