Do góry

Desery Przepis na:

Suflet czekoladowy

Przepis dnia 2013-10-25
Suflet czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 474

Dodano:

Odsłon: 20155

Zainspirowane "Masterchefem". Chyba nie musiałabym "oddawać fartucha" :D

Składniki

  • 280 g gorzkiej czekolady (ok. 2,5 tabliczki)
  • 180 ml śmietany kremówki (30-36%)
  • 5 łyżek cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • masło
3-4 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Z tego przepisu wychodzi ok. 6 sufletów.

    Śmietanę podgrzać w rondelku, uważając, żeby się nie przypaliła. Następnie dodać cukier i rum i połamaną czekoladę. Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy, zostawić do przestygnięcia.

  2. Jajka w temperaturze pokojowej rozbić, oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodać do letniej masy czekoladowej, po jednym i mieszać delikatnie drewnianą szpatułką lub rózgą.

    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodawać powoli do masy czekoladowej i mieszać szpatułką lub rózgą do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Uważać, żeby masa nie zważyła się!

  3. Kokilki wysmarować masłem, najlepiej pędzlem pociągając od dołu do góry, wtedy suflet lepiej rośnie :) następnie naczynka wysypać cukrem kryształem - nadmiar wysypać.

    Wlać masę do kokilek, zostawiać od góry ok. 2-3 milimetrów wolnych. Natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni, po pół minuty zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec ok. 10-15 minut.

    Po wyjęciu z pieca oprószyć cukrem pudrem i podawać natychmiast, bo po kilku minutach suflety opadają.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń