Do góry

Desery Przepis na:

Suflet pomarańczowy

Suflet pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Suflet pomarańczowy"

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 pomarańcze
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cynamon do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomarańcze umyj, sparz wrzątkiem, odetnij 1/3 z każdego owocu, zetrzyj z niej skórkę. Wydrąż miąższ, usuń pestki, wyciśnij sok. Gotuj go kilkanaście minut na małym ogniu, by sok nieco wyparował.

  2. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z brązowym cukrem na puszystą masę, dodaj sok z owoców. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, wsyp cukier puder, zmiksuj, masą napełnij pomarańcze, piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C, wyjmij, posyp skórką.

  3. Udekoruj kawałeczkami cynamonu. Posyp cynamonem w proszku. Podawaj bardzo gorące. Podobny deser możesz zrobić z grejpfrutów lub cytryn.

  4. CZAS: około 45 minut

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń