Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z pietruszki i marchewki

Surówka z pietruszki i marchewki

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 870 Ocena: 20883

Dodano: 18.01.2017

Odsłon: 3296

Bardzo lubię surówki, które są idealnym dodatkiem do obiadu, podkreślają smak potraw mięsnych i rybnych, a także mogą być świetną przekąską w ciągu dnia. Dzisiejsza surówka obiadowa to efekt wykorzystania produktów, które zawsze są w moim domu. Połączenie białej pietruszki, marchewki, cebuli oraz sałaty ze smakowitym i wyrazistym sosem to dobre rozwiązanie na tani i szybki w przygotowaniu dodatek warzywny do naszego obiadu.

Składniki

  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 mała cebula biała
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 garść mixu sałat
  • SOS:
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miseczki dodajemy majonez, mleko, sok z cytryny, ocet oraz cukier puder i łączymy wszystkie składniki. Powstały sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz koperkiem.

    Obrane pietruszki i marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebule kroimy w drobną kostkę, dodajemy garść mixu sałat oraz sos, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

  2. Surówkę możemy podać po godzinnym leżakowaniu w lodówce, ale najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy smaki i aromaty wszystkich składników idealnie się połączą, a warzywa odpowiednio zmiękną.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń