Do góry

Desery Przepis na:

Swiąteczna pochrupajka: śliżyki

Swiąteczna pochrupajka: śliżyki

Autor:

Przepisów i artykułów: 76 Ocena: 563

Dodano:

Odsłon: 10701

Moja mama pochodziła z okolic Trok, z małej miejscowości zwanej Brażoła. Wiele potraw przyrządzała według przepisów litewskich. Uwielbiałam zawsze śliżyki. Mama podawała je z kompotem. A tego nie znosiłam. Bardzo lubiłam i lubię chrupać te małe ciasteczka przypominające kopytka. Mama robiła je bez maku. A ja spróbowałam kiedyś u koleżanki takich śliżyków z makiem . I takie mi najbardziej smakują.

Składniki

  • 0,5 kg mąki tortowej, 3 jajka
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1 /2 kostki masła
  • 50 g drożdży szklanka suchego maku
  • 10 dkg cukru mąka do podsypania olejek migdałowy cukier waniliowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać suche składniki i olejek ( kilka kropli) , wymieszać.
    Drożdże rozgnieść z łyżką mąki, cukru i kilkoma łyżkami mleka.
    Odstawić do wyrośnięcia.
    Do mleka dodać masło i lekko podgrzać.
    Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i mleko z masłem oraz jajka,


    Zagnieść ciasto i wyrobić je na gładką kulę.

  2. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
    Z ciasta formować wałeczki i pokroić jak kopytka.
    Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.

  3. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor . Około 10-15 minut.
    Śliżyki wyjąć i dobrze wystudzić. Przełożyć do blaszanego pudełka i schować przed mężem. Koniecznie!!!


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 18 grudnia 2018 Super,muszę wypróbować bo jeszcze nie jadłam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gaga_Gaga 18 grudnia 2018 Witam, mój Tata pochodził z Wilna i śliżyki zjadało się w Wigilię jako ostatnie danie kolacji wigilijnej, z mlekiem makowym, zimnym i posłodzonym dosyć mocno. Żeby uzyskać mleko makowe należy suchy mak zalać wrzątkiem i jak wystygnie scedzić, następnie zmielić trzy razy. Taką zmieloną masę zalewa się zimną przegotowaną wodą, cedzi na drobnym sitku i wyciska dokładnie. Żeby mleko było esencjonalne należy zachować proporcję ok. 3 l przegotowanej zimnej wody na 1 kg zmielonego maku. Jeszcze przed kolacją wsypyje się śliżyki do mleka makowego żeby zdążyły namoknąć i spęcznieć. Ja też to danie przygotowuję, śliżyki mam już upieczone, piekłam razem z moją wnusią Leną :) Wesołych Świąt!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 10 grudnia 2018 Śliżyki robi się tylko z makiem. Podaje się je z zupą mleczną z makiem i miodem, wsypuje się garść lub dwie do takiej zupki i się je ze smakiem. Tak jadało się kiedyś w Wilnie i okolicach. Wiem to z opowieści teściowej która pochodzi z tamtych stron. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 09 grudnia 2018 Fajne to !!! Z pewnością wypróbuję:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń