Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne pierniczki:

Świąteczne pierniczki:

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 838

Dodano:

Odsłon: 410

Smaczne, aromatyczne i mięciutkie. Mogą leżeć w zamkniętych pojemnikach nawet miesiąc.

Składniki

  • 1/2 kg miodu
  • 1/2 kg cukru
  • 250 g masła
  • 250 g smalcu
  • 1,5 kg mąki tortowej
  • 6 dużych jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 torebki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki amoniaku
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • Lukier:
  • 1/2 kg cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki syropu cytrynowego lub nalewki cytrynowej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Miód, cukier i margarynę oraz smalec roztopić. Przestudzić.
    Dodać jajka i dokładnie zmiksować.
    Stopniowo, wciąż ucierając dosypywać mąkę, proszek, przyprawę i kakao.
    Do śmietany dodać sodę i amoniak. Wymieszać i połączyć składniki.
    Ciasto jest "wolne", ale takie powinno być.
    Oprószyć mąką z wierzchu i wynieść w chłodne miejsce - ale nie do lodówki- na 2 godziny.
    Zagnieść, cienko rozwałkować i wycinać foremkami.
    Piec na papierze 8 minut w temp. 160 stopni.

  2. Lukier:
    ----------

    Aby lukier był gładki i lśniący należy go długo ucierać. Ja robię to mikserem przez 15 minut.

    Gęstość lukru regulujemy sami dolewając gorącej wody lub dosypując cukru pudru.
    *Można lukier podzielić na trzy części i dodać odrobinę barwnika spożywczego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 06 grudnia Helenko, pierniczki I Klasa.Po niedzieli chyba też coś upiekę z pierniczków.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń