Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny piernik z miodem i powidłami

Świąteczny piernik z miodem i powidłami

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 880

Dodano:

Odsłon: 8118

Bardzo szybki i prosty przepis na piernik, z każdym dniem smakuje lepiej.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 22%
  • 1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. szklanki miodu
  • 3/4 szklanki oleju np. z pestek winogron
  • 40g ,paczka przyprawy do piernika, dowolnej firmy
  • 2 1/2 szklanki mąki np tortowej
  • słoik powideł śliwkowych
  • 100 g czekolady gorzkiej E. Wedel, 2 łyżki cukru pudru, posypka
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno.

    Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy olej, miód, śmietanę wymieszaną z sodą i proszkiem, mąkę oraz przyprawę do piernika, mieszamy całość mikserem. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

    Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej formy tu okrągła, ale najlepiej prostokątnej ok 28/30cm , bo wyrośnie wysoki.



  2. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka, można po ok. 40 min. zmniejszyć do 160 stopni, tak by się przepiekł, ale nie spalił.

    Po wyjęciu z piekarnika, przecinamy jeszcze ciepły, ale nie gorący i smarujemy powidłami śliwkowymi.

    Ten w tortownicy wyszedł bardzo wysoki, więc przecięłam dwa razy.

  3. Upiekłam jeszcze drugi w prostokątnej formie i przekroiłam raz.

    Polewa: Do garnuszka wlewamy trochę wody, by przykryć dno, wsypujemy połamaną na kostki czekoladę i delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady, tak by się nie przypaliła, dodajemy cukier puder i polewamy piernik.
    Można posypać dowolną posypką lub zostawić samą czekoladę.

    Ten piernik można jeść tydzień i dłużej, a z każdym dniem jest coraz lepszy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń