Do góry

Desery Przepis na:

Świderki z masą makową / makowe

Przepis dnia 2017-02-02
Świderki z masą makową / makowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 382 Ocena: 5719

Dodano:

Odsłon: 2981

grudnia 18, 2016 Świderki z masą makową / makowe ulubione, wypieki i desery Aż trudno uwierzyć, że tak szybki w przygotowaniu wypiek jest tak smaczny:). Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, masa makowa i trochę lukru. Uwaga - wciągają, na jednym się nie kończy:).

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 300g masy makowej
  • około 100g cukru pudru
  • odrobina ciepłej wody
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część ciasta smarujemy masą makową, przykrywamy drugim arkuszem ciasta, delikatnie dociskamy.

  2. Ciasto tniemy na paski o szerokości 2-3 cm. Trzymając za dwa końce skręcamy paski w świderki.
    Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, do zarumienienia.

  3. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody tak by powstał lukier. Lukrem smarujemy wystudzone świderki. Pozostawiamy do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń