Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sycąca zupa z grzybami"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 660
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 660
Składniki
Ziemniaki, włoszczyznę, cebulę i czosnek obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Jarzyny podsmaż na oleju. Zalej 6 szkl. wody. Dodaj przyprawy. Gotuj do miękkości około 25 minut.
Kurki oczyść, usmaż na maśle. Przypraw solą i pieprzem. Włóż je do kartoflanki. Mocno razem podgrzej. Ponownie przypraw. Posyp koperkiem. Podaj np. z grzankami.
Pomysł na… urozmaicenie potrawy
?Lubisz ostry smak dań? Do zupy dodaj papryczkę chili. Wcześniej ją rozetnij, usuń pestki i drobno posiekaj strą- czek. Gotuj z resztą warzyw.
?Orzeszki piniowe albo pestki słonecznika zrumień na suchej patelni. Posyp nimi kartoflankę. Zupa zyska chrupiący akcent.
Superrady
?Ziemniaki obierz tuż przed gotowaniem. Obrane wcześniej i zalane wodą tracą najważniejsze właściwości odżywcze.
?Ziemniaki ugotują się szybciej i będą jeszcze smaczniejsze, jeśli do wody dodasz łyżkę masła.
?Katroflanka będzie miała apetyczny żółty kolor, gdy do zupy dodasz szczyptę kurkumy (rozpuść ją w odrobinie wrzątku).Źródło: Naj