Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 194

Dodano:

Odsłon: 3954

Zdrowy i smaczny syrop, który robi się z kwiatów krzewu czarnego bzu.

Składniki

  • Kwiaty czarnego bzu 40 szt
  • Cytryna 3 szt
  • Cukier 1 kr
  • Woda 1 litr
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Zrywamy kwiaty czarnego bzu. Kwiaty muszą być w pełni rozwinięte. Zrywać najlepiej w słoneczny dzień. Zbieramy całe baldachy.

  2. Kwiaty rozkładamy na około 30 minut na rozścielonych na zewnątrz ręcznikach papierowych lub ścierce, żeby mogły uciec zamieszkujące w kwiatach owady. Nie warto robić tego w domu, bo robaki pozostaną w kwiatach lub rozlezą się po kuchni.

  3. Zerwane kwiaty układamy w słoju warstwami, pomiędzy które wkładamy plastry cytryn.

  4. Gotujemy syrop z cukru i wody i zalewamy nim ułożone w słoju kwiaty bzu i plastry cytryn.

  5. Słój z całą zawartością stawiamy w słonecznym miejscu i pozostawiamy tam przez trzy dni. Dwa razy dziennie mieszamy kwiaty i cytryny zalane syropem.

  6. Po upływie trzech dni przecedzamy syrop przez gazę, wlewamy do garnka i gotujemy. Gorący przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Jezeli chcemy długo przechowywać syrop, warto go zapasteryzować.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń