Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop z kwiatów lipy

Syrop z kwiatów lipy

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 2191

Dodano:

Odsłon: 8259

Kwiatostan lipy łagodzi skurcze i bóle, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wzmaga wydzielanie moczu i potu, uodparnia organizm na choroby, przyśpiesza wyzdrowienie; działa osłaniająco, uspokajająco, przeciwzapalnie, żółciopędnie, przeciwgorączkowo, odkażająco, wykrztuśnie i przeciwzapalnie; reguluje wypróżnienia, odtruwa organizm ze szkodliwych metabolitów i substancji obcego pochodzenia. Najczęściej zaparza się po prostu herbatkę z kwiatów (a raczej kwiatostanów) lipy, podobne działanie ma syrop z kwiatów lipy, bardzo lubiany przez dzieci. Można nim dosłodzić herbatę z cytryną, można też rozcieńczyć ciepłą wodą i popijać w celu ugaszenia pragnienia spowodowanego gorączką. Syrop z kwiatów lipy nie zaszkodzi też zdrowym osobom – można sobie z niego robić lemoniady i inne napitki, a nawet po prostu używać do słodzenia.

Składniki

  • dwie baaardzo duże garście kwiatostanów lipy, im więcej kwiatów, tym bardziej esencjonalny syrop uzyskasz (zatop w syropie tyle
  • 1 kg cukru
  • 1 litr filtrowanej wody (pamiętaj, miękka woda zawsze pozwala wyciągnąć więcej substancji aktywnych z ziół)
  • sok z jednej dużej cytryny lub 20 g kwasu L-askorbinowego, czyli witaminy C wproszku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ugotuj syrop z wody, cukru i soku z cytryny (lub witaminy C). Ja użyłam witaminy.

  2. Wrzącym syropem zalej zebrane wraz z podsadkami kwiaty lipy.

  3. Zamieszaj, aby kwiaty były dokładnie przykryte syropem. Zostaw na dwa dni do naciągnięcia. Mieszaj przynajmniej 1 raz dziennie. W międzyczasie warto syrop podgrzać jeden raz, ale nie aż tak bardzo, by się zagotował – wystarczy mocno podgrzać. Wówczas kwiaty lipy oddadzą syropowi więcej swoich dobrodziejstw.

  4. Zlej syrop z kwiatów lipy przez sitko, ewentualnie przecedź przez szmatkę o gęstym splocie.

  5. Odcedzony syrop zagotuj ponownie, wlej do wyparzonych słoików/butelek i natychmiast zamknij również wyparzonymi nakrętkami. Z powyższej proporcji otrzymuje się 5 butelek syropu o pojemności około 250 ml.

  6. Z resztek pozostałych po syropie nastawiłam jeszcze nalewkę, ale to już całkiem inna historia...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń