Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny

Autor: ciacho50

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 3558

Dodano: 15.05.2018

Odsłon: 4476

Syrop z młodych pędów sosny warto mieć pod ręką, gdy jest okres przeziębień.

Składniki

  • Pędy sosny najlepiej przyrost z bieżącego roku
  • cukier
  • odrobina wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie




  1. Pędy sosny należy wymyć pod bieżącą wodą. Pokroić na mniejsze kawałki. Ubić drewnianym tłuczkiem, aby puściły sok.
    W słoiku układamy pędy na szerokość czterech cm. Posypujemy czterema łyżkami cukru. Czynność tą powtarzamy wielokrotnie. Na koniec można wlać odrobinę wody.
    Słoiki odstawiamy w nasłonecznione miejsce, najlepiej na parapet, na okres czterech tygodni. W tym okresie dobrze jest mniej więcej co drugi dzień ubić zawartość słoika drewnianym tłuczkiem. Przyspieszy to proces pozyskiwania soku.
    Po czterech tygodniach gotowy syrop przelewanych do wyparzonych suchych słoiczków lub buteleczek.


    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń