Do góry

Przetwory Przepis na:

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 563

Dodano:

Odsłon: 1364

Zielone orzechy są bogatym źródłem jodu, dlatego ten syrop polecam wszystkim tym, którzy zmagają się z niedoczynnością tarczycy.

Składniki

  • 40 zielonych (miękkich ) orzechów włoskich
  • 1 litr płynnego miodu
  • 3-litrowy słój
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Orzechy umyć, drobno pokroić (robić to w rękawiczkach, ponieważ orzechy silnie barwią skórę dłoni).
    Umieścić w słoiku, zalać miodem. Słoik zamknąć i postawić na słonecznym parapecie na 40 dni. Co jakiś czas- wstrząsać słojem by składniki mogły się wymieszać.

  2. Po 40-tu dniach syrop odcedzić i rozlać do butelek z ciemnego szkła.
    Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu,

  3. Syrop ma ładny kolor ale pachnie mocno lekarstwami.
    Zażywać raz dziennie po jednej łyżce syropu zmieszanego z 1/2 szklanki wody.Pijemy na czczo przy niedoczynności tarczycy, niestrawności, cukrzycy lub infekcji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń