Do góry

Desery Przepis na:

Szafranowa baba

Szafranowa baba

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Szafranowa baba"

Składniki

  • 8 dag drożdży
  • 20 dag cukru
  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki mleka
  • po 15 dag czekolady i masła
  • 50 ml spirytusu
  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • polewa czekoladowa
  • sól
  • szafran
  • tłuszcz do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże wkrusz do miseczki, zasyp łyżką cukru. Dodaj 25 dag mąki i szczyptę soli. Zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na kilkanaście minut do wyrośnięcia.

  2. W tym czasie czekoladę posiekaj na kawałki. Szafran (wystarczy mała szczypta) zalej spirytusem, odstaw na godzinę. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem.

  3. Gdy zaczyn drożdżowy dwukrotnie zwiększy swoją objętość, dodaj utarte z cukrem żółtka, wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem 10-15 minut. Dodaj resztę przesianej mąki, stopione i przestudzone masło, posiekaną czekoladę oraz odcedzony spirytus szafranowy.

  4. Schłodzone białka ubij mikserem ustawionym na najwyższe obroty na sztywną pianę, połącz z przygotowaną masą. Odstaw ciasto na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  5. Dwie duże formy do baby posmaruj tłuszczem (masłem, margaryną lub olejem), napełnij przygotowanym ciastem. Raz jeszcze odstaw w ciepłe miejsce (na około pół godziny).

  6. Piecz świąteczne baby 10 minut w temp. 200 st., a potem 50 minut w temp. 180 st. Po wystudzeniu ozdób polewą czekoladową.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń