Do góry

Dania główne Przepis na:

Szafranowy Kurczak

Szafranowy Kurczak

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano:

Odsłon: 219

Wyśmienite danie! Zaskoczy twoją rodzine i przyjaciól ! Ten pachnący, złocisty kurczak przekona do siebie nawet największe niejadki. Komponuje się doskonale z pieczonymi ziemniaczkami oraz warzywami.

Składniki

  • 1 duży kurczak
  • 8 ząbków czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 2x szczypta szafranu
  • 2 łyzki masła
  • opcjonalnie chilli
  • Tymianek
  • 2 lyzki oleju
  • 250 ml bulionu
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nastawić piekarnik na 180 °C.

    Wytnij z kurczaka kręgosłup i rozplasz ( w razie wątpliwosci, proszę popatrzec na zdjęcia ).

    Umyj kurczaka i wysusz go lekko ręcznikiem papierowym.

    Masło wymieszaj z 4 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz pierwsza szczypta szafranu (opcjonalnie można dodać chilli).

    Doprawić sola i pieprzem wedle uznania. Odstawić mieszankę na czas obierania ziemniaków.

    Skroić ziemniaki w talarki. Wyłożyć brytwankę talarkami. Pozostały czosnek dorzucić do talarków, polać oliwa, druga szczypta szafranu oraz posypać tymiankiem.

    Sól i pieprz wedle uznania.

  2. Miękkie masło z szafranem wymieszać aby uzyskać piękny żółty kolor.

    Teraz delikatnie podnieś skórę kurczaka i zacznij wcierać masło w mięso aż cały kurczak będzie dokładnie natarty.

    Jeżeli zostało ci jakieś masło możesz natrzeć nim skórę na piersiach kurczaka.

  3. Przygotuj 250ml bulionu najlepiej z kurczaka, ale może tez być warzywny. Jeżeli masz domowy bulion jak najbardziej go użyj. Jeżeli jedyne co masz to kostkę bulionowa to tez będzie smacznie.

    Nalej bulionu na ziemniaki tak aby były w połowie zanurzone. Jeżeli poziom bulionu obniży sie znacznie w czasie pieczenia dodaj więcej, żeby ziemniaczki nam nie wyschły.

    Włóż kurczaka do brywtanki, na ziemniaki i wsadź do nagrzanego piekarnika na 1godz 20 min, sprawdzając po 45min stan kurczaka.


  4. Po 1 godzinie i 20 minutach wyciągnij kurczaka i pozwól mu odetchnąć przez 10 min - dzięki temu nasz kurczak będzie soczysty.

    Jeżeli skórka kurczaka nie jest wystarczająco chrupiąca, nastaw piekarnik na 240 °C z termo-obiegiem i wsadzać kurczaka z powrotem do piekarnika na 5-10 minut aż skorka będzie złocista i chrupiąca!

    Smacznego :)

    Tak pięknie upieczonego kurczaka można podawać z surówką, sałatką lub pieczonymi warzywami np. marchewka, dynia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń