Do góry

Dania główne Przepis na:

szakszuka po mojemu

szakszuka po mojemu

Autor: bellamozzarella

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 1106

Dodano: 12.01.2017

Odsłon: 5557

myślę,że odmian szakszuki jest tyle ilu kucharzy na świecie ;-) to danie ma milion kombinacji i dodatkòw w zależności co lubimy najbardziej,jedno jest pewne,że jest przepyszna,sycąca,bardzo odżywcza i regenerująca,polecam smacznie ;-)

Składniki

  • jajka 8 szt.
  • czosnek 6 ząbków
  • czerwona cebula
  • papryka ramiro czerwona
  • pepperoni czerwona
  • sałata rzymska 3,4 liście
  • seler naciowy 1 gałązka
  • pomidory 2 szt.
  • zielona pietruszka
  • mozzarella parę małych kulek
  • parmezan parę startych średnich płatów
  • Masło
  • sól młynek
  • czarny pieprz młynek
  • chilli młynek
  • ogórek świeży
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. wszystkie warzywa kroimy w średnie paski,czosnek obieramy-zostawiamy całe ząbki,pietruszkę siekamy
    jajka rozbijamy do miseczki,parmezan ścieramy na średnie płaty

  2. masło klarujemy i wrzucamy na patelnię najpierw cały czosnek z cebulką i paprykami,następnie paski sałaty i ogórka,podsmażamy,odparowujemy wodę i na taki podkład wlewamy jajka,dodajemy sól,pieprz i chilli,zwiększamy ogień
    na sam koniec smażenia,kiedy jajka osiągną naszą ulubioną konsystencję,dodajemy cząstki pomidora,kulki mozzarellki,płaty parmezanu i zieloną pietruszkę i paski selera
    wszystko jeszcze chwilę smażymy ok 2 min

  3. podajemy od razu,możemy jeszcze podsypać zieloną pietruchą albo paskami rzymskiej sałaty

    Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

izek 12 stycznia Pierwszy raz słyszę nazwę takiej potrawy, ale brzmi i wygląda mega! :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 12 stycznia Oj, jak apetycznie! Świetna gra smaków i aromatów. Wszystko pyszne i wyraziste - bardzo mi się podoba Twoja propozycja :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 12 stycznia Chyba jednak, po Twoim opisie, w końcu skuszę się i zrobię... Ślinka cieknie...
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń