Do góry

Dania główne Przepis na:

Szare kluski z kapustą

Szare kluski z kapustą

Autor: AnkaGotuje

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 12315

Dodano: 01.08.2014

Odsłon: 4112

Dzisiejsze danie z pewnością nie jest dla tych, którzy się odchudzają. Jednak od czasu do czasu można się pokusić o jego zrobienie, bo jest na prawdę pyszne. Szare ziemniaczane kluski ze skwarkami przygotowywała moja babcia i odkąd pamiętam, dziadek się nimi zajadał. Do tego trochę białego, pokruszonego sera i łyżka kiszonej gotowanej kapusty – prawdziwa rozpusta ;)

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • biały ser w kostce, półtłusty
  • 1 cebula
  • słonina (pokrojona w kosteczkę)
  • mąka pszenna
  • sól
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Słoninkę wrzucamy na patelnię. Stawiamy na małym gazie i powolutku topimy na skwarki. Kapustę gotujemy w oddzielnym garnku. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach.

  2. Gdy słoninka się przyrumieni, wrzucam na patelnię cebulę – obraną i przekrojoną na pół. Skwarki i wytopiony tłuszczyk nabiorą lepszego smaku. Cebulę podsmażam tylko chwilę, potem zabieram ją z patelni i wyrzucam.

  3. Utarte ziemniaki odciskam z nadmiaru soku, dodaję łyżeczkę soli i mąkę – mąki tyle, aby ciasto ziemniaczane było mocno gęste. Wszystko mieszam.

  4. Gotowe ciasto przekładam na płaski talerz. W garnku zagotowuję osoloną wodę. Łyżką odcinam porcje ciasta i wrzucam do wody. Po każdej takiej kluseczce pamiętam, aby łyżkę zanurzyć we wrzątku.

  5. Kluski gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Potem polewam je kubkiem chłodnej wody i dopiero odcedzam.

  6. Na talerz wykładam najpierw porcję klusek. Następnie polewam je tłuszczykiem ze skwarkami. Na wszystko kruszę biały ser, a z boku kładę gotowaną kiszoną kapustę. Gotowe!!!

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń