Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor: Arellarti

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 21

Dodano: 13.10.2013

Odsłon: 18266

Pyszna szarlotka,przepis babci. Najlepiej smakuje podawana z bitą śmietaną i lodami.

Składniki

  • 2.5 szkalnki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 stołowa łyżka śmietany 18%
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 margaryna Kasia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8-10 średnich jabłek
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wbić żółtka jajek, dodać margarynę pokrojoną kostkę i łyżkę śmietany.
    Ugnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć do zamrażalnika aby stwardniało.
    ( Użyjemy go do zrobienia kruszonki na wierzch ciasta.

  2. Obrać jabłka i zetrzeć je na tarce jarzynowej. Odcisnąć sok, dodać odrobinę cynamonu ew. cukru jeśli mamy odmianę bardzo kwaśną.

    Jeśli chcemy możemy użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika zamiast jabłek.

    Pozostałe białko po jajkach ubić na sztywną pianę. ( możemy dodać odrobinę soli.

  3. Rozwałkować delikatnie 2/3 ciasta i rozłożyć je na blasze. Ułożyć na nim nasze jabłka. Na to rozkładamy naszą pianę z jajek.
    Na sam wierzch ścieramy na tarce jarzynowej zmarznięte 1/3 ciasta.

    Piec około 25 minut( termoobieg) 45 minut stary piekarnik w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

    Jak napisałem w opisie najlepiej smakuje z bitą śmietaną i lodami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nikola2005 13 października 2013 Uwielbiam szarlotki :) a jeszcze bita śmietana i lody do tego - poezja!!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń