Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3749

Dodano:

Odsłon: 13011

Przepyszna szarlotka ,wspaniała w smaku, rozpływa się w ustach,kruche ciasto,jabłka , cynamon ,białka z budyniem śmietankowym , Prosta i szybka do wykonania

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • -4 szklanki mąki
  • -1,5 szklanki cukru pudru
  • -1,5 kostki masła
  • -6 żółtek
  • -2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1,5 kg jabłek
  • -sok z 1/2 cytryny
  • - 2 łyżeczki cynamonu
  • -1 szklanka cukru pudru do białek
  • -1 budyń śmietankowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie :
    Jabłka pokroić w drobną kostkę,skropić sokiem ,
    z cytryny ,posypać cynamonem i dobrze wymieszać.
    Białka ubić z 1 szklanką cukru pudru,następnie wsypać budyń i delikatnie wymieszać.
    Masło posiekać ,z cukrem pudrem
    z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,
    dodać żółtka ,dwie łyżki kwaśnej śmietany,
    i zagnieść ciasto.
    Podzielić na dwie ,równe części ,
    i odłożyć na pół godziny do lodówki .
    Jedną częścią,ciasta wylepić spód blachy ,
    wyłożyć na ciasto jabłka pokrojone w drobną kostkę,skropione sokiem i posypane cynamonem ,
    jabłka równomiernie rozprowadzić po cieście ,
    Na jabłka wyłożyć ,uprzednio ubite białka
    z cukrem pudrem i wymieszane z 1 budyniem śmietankowym ,równo rozprowadzić po całości .
    Na białka ,zetrzeć na tartce na grubych oczkach,
    drugą część ciasta,
    (dobrze schłodzonego).
    Piec około 1 godziny w temperaturze ,
    180 stopni .
    Posypać cukrem pudrem .

  2. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 27 września 2015 Śliczna i bardzo smakowita szarlotka! Niebo dla podniebiemnia :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń