Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 332 Ocena: 9004

Dodano:

Odsłon: 7230

Mój ulubiony przepis na szarlotkę. Klasyczna i najlepsza.

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 kubeczek kwaśnej śmietany ok. 200 ml
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1- 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij ze zbędnej ilości soku i wymieszaj z cynamonem.

  2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i cukier waniliowy oraz starte na grubych oczkach masło, wszystko delikatnie przemieszaj, a następnie dodaj jajko, żółtko i śmietanę, ugnieć ciasto.

  3. Gotowe ciasto podziel na dwie równe części.

  4. Rozwałkuj podsypując delikatnie mąką na dwa placki wielkości dużej brytfanny. Brytfannę posmaruj dokładnie masłem i wyłóż jeden rozwałkowany placek, a na niego wyłóż jabłka z cynamonem.

  5. Rozsmaruj równo po całej powierzchni jabłka, wszystko przykryj drugim rozwałkowanym plackiem, a po wierzchu porób widelcem otwory.

  6. Piec w piekarniku o temp. 180'C przez około 45-60 minut , tak aby ciasto było brązowo-złote z wierzchu.

  7. Ciasto możemy obsypać cukrem pudrem. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: bryssska

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń