Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny biszkopt, zwarta, owocowa masa jabłkowa oraz śmietanka a`la ptasie mleczko. Wypiek idealny na upały, które z pewnością za niedługo do nas dojdą ????
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1210
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457747
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1462
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2279
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 585
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1210
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457747
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1462
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2279
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 585
Składniki
Zaczynamy od biszkoptu: Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Dodajemy stopniowo żółtka, zmniejszamy obroty miksera. Mąki przesiewamy przez sitko, wsypujemy do masy jajecznej i całość mieszamy juz za pomocą łyżki lub rózgi, aby masa nie opadła. Foremkę (u mnie kwadratowa o wymiarach 24 x 24) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Wylewamy ciasto do foremki, wyrównujemy górę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Piec około 20 – 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa jabłkowa: Galaretki zalewamy np. w kubku wrzącą wodą, mieszamy dokładnie. Prażone jabłka przesypujemy do małego rondelka, gotujemy pod przykryciem przez kilka minut (można dolać ok. 1/3 szklanki wody, aby od spodu się nie przypaliły), co chwilkę mieszamy. Galaretki wlewamy do jabłek, ściągamy z palnika, całość jeszcze dobrze mieszamy, odstawiamy do stężenia (najlepiej gdy przestygną wsadzić je do lodówki aby masa szybciej stężała). Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy dokładnie, odstawiamy do całkowitego schłodzenia (masa być juz dość tężejąca). Schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy wraz z cukrem pudrem, dodajemy tężejącą galaretkę, całość miksujemy. Chłodzimy w lodówce. Na schłodzony, gotowy biszkopt nakładamy schłodzoną, tężejącą masę jabłkową (nie może być płynna, ponieważ wsiąknie w biszkopt), na wierzch nakładamy masę śmietanową (również powinna być gęsta i dobrze schłodzona). Wkładamy całość do lodówki najlepiej na całą noc.