Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną:

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną:

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 2604

Dodano:

Odsłon: 3641

Bita, słodka śmietanka i jabłka o lekko winnym smaku wspaniale ze sobą smakują.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 2 całe jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki mąki (pół na pół z ziemniaczaną)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • Masa jabłkowa:
  • 8 winnych, dużych jabłek
  • 1 szklanka soku jabłkowego (może być kompot)
  • 2 galaretki "przeźroczyste" (dałam brzoskwiniowe bo nie miałam przeźroczystych)
  • Bita śmietana:
  • 1/2 litra śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki amaretto
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Biszkopt:
    -------------
    Całe jajka ubić na "puch" z cukrem, stopniowo dodawać po łyżce zmieszane mąki z proszkiem. Na końcu wlać gorącą wodę. Przelać do tortownicy o wymiarach 30 cm. Piec 25 minut w tem. 175 stopni.
    Zimny biszkopt nasączyć amaretto i posmarować dżemem brzoskwiniowym.


  2. Masa jabłkowa:


    Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć z cukrem i sokiem jabłkowy. Kiedy zmiękną, zestawić z ognia i wsypać galaretki. Rozmieszać. Lekko przestudzić.
    Wylać na nasączony biszkopt.


  3. Bita śmietana:


    Żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie . Ostudzić.
    Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem. Dodać tężejącą galaretkę.
    Wylać na masę jabłkową i wstawić na pół godziny do lodówki.


  4. Polewa:


    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę i amaretto.
    Zrobić "esy-floresy na ubitej śmietanie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń