Do góry

Desery Przepis na:

szarlotka sypana

szarlotka sypana

Autor:

Przepisów i artykułów: 212 Ocena: 5372

Dodano:

Odsłon: 9049

Dziś przychodzę do Was z kolejnym fajnym przepisem. Powiem szczerze tak prostego ciasta jeszcze w życiu nie piekłam. Jest to szarlotka sypana, jako że sezon jabłkowy się zaczyna, nie pozostaje nic, tylko pichcić szarlotki :-).

Składniki

  • *Przepis na małą blaszkę 25x25cm
  • -2 szklanki mąki pszennej tortowej -2 szklanki kaszy manny -3/4 szklanki cukru
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżeczka cynamonu -3 płaskie łyżki cukru brązowego -1 łyżka cukru waniliowego
  • -1/3 kostki masła -1/3 kostki margaryny -około 1 kg startych na grubym oczku jabłek
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zanim zaczniemy przygotowanie szarlotki, masło oraz margarynę chowamy na około 1 godzinkę do zamrażarki.

    Jabłka myjemy, i trzemy na tarce o grubych oczkach.Do jabłek dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżkę cukru brązowego, cukier waniliowy.
    Wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Następnie 2 szklanki mąki, 2 szklanki kaszy manny, proszek do pieczenia, cukier mieszamy w misce.

  3. Blaszkę 25x25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

    Następnie na dno blaszki wysypujemy 1/3 sypkich składników.

    Wyrównujemy.Na to wykładamy połowę jabłek i lekko posypujemy brązowym cukrem (pół łyżki),następnie na jabłka wysypujemy kolejną część suchych składników, wyrównujemy, dajemy druga połowę jabłek, wyrównujemy, lekko posypujemy brązowym cukrem i posypujemy ostatnią warstwą suchych składników-wyrównujemy,.

  4. Następnie trzemy na tarce bezpośrednio na ciasto masło i margarynę, robimy to równomiernie, ma to duże znaczenie przy pieczeniu, bo to dzięki soku z jabłek oraz maśle i margarynie mąka wraz z kaszą manną tworzą fajne ciasto :-)

  5. Starte masło z margaryną posypujemy ostatnią łyżką brązowego cukru dzięki temu utworzy nam się chrupiąca skorupka na szarlotce :-)

    Ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 65 minut.

    Pilnujemy żeby się nie przypiekło, można zmniejszyć trochę temperaturę, ale nie wolno piec krócej, :-)

  6. I gotowe, szarlotka jest rewelacyjna, polecam

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Begonia 02 sierpnia 2017 Szalenie prosta i szalenie smaczna! Ja blaszkę smaruję grubą warstwą tłuszczu (najchętniej masło). Ta szarlotka nie może się nie udać! Dziękuję Ci, bo często piekę tę szarlotkę i zawsze ma wzięcie Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń