Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka w kratkę

Szarlotka w kratkę

Autor:

Przepisów i artykułów: 2288 Ocena: 14364

Dodano:

Odsłon: 464

Smaczny deserek do dobrej herbatki na spotkanie towarzyskie.

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie placka:
    Jabłka obrać, zetrzeć, dodać cukier z cynamonem, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i posiekać nożem. Żółtko utrzeć z cukrem i śmietaną dodać do ciasta i delikatnie zagęścić- następnie odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Ciasto schłodzone podzielić na dwie części, jedną część rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Nakłuć widelcem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoto. Wyjąć z piekarnika, nałożyć nadzienie z jabłek i ozdobić kratką zrobioną z drugiej połowy ciasta. Piec ponownie przez 30 minut w temperaturze 170 stopni, a po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń