Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z ciasta parzonego

Szarlotka z ciasta parzonego

Autor: violast11

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 416

Dodano: 04.11.2011

Odsłon: 12078

PYSZNA, WILGOTNA, MIĘKKA SZARLOTKA Z CYNAMONEM

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę roztopić w rondelku.

  2. Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku.

  3. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, wlać margarynę - wszystko zamieszać.

  4. Ciasto podzielić na dwie części tj. 2/3 i 1/3

  5. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  6. Tortownicę o śrenicy 25 cm (może też być blaszka o wymiarach 24x42 cm) posmarować, wylać większą część, wstawić do grzanego piekarnika (175 stopni) i podpiec na lekko rumiano (10-15minut)

  7. Na zapieczone ciasto wyłożyć jabłka, posypać cynamonem i wylać drugą część ciasta.

  8. Włożyć całość do piekarnika i piec jeszcze około 25-30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

violast11 21 listopada 2011 bo roztopioną, ciepłą margarynę dajemy do ciasta:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 21 listopada 2011 hmm,wyglada smakowicie ale..dlaczego nazywasz to ciasto parzonym???pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

perla1040 07 listopada 2011 Dlaczego nazywa sie szarlotka z ciasta parzonego. Nic nie rozumie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń