Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szaszłyki drobiowe z granatem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Składniki
Czosnek obrać, posiekać 1 ząbek. Ogórek umyć, grubo zetrzeć. Jogurt wymieszać ze śmietaną i serkiem. Dodać posiekany czosnek i ogórek. Sos tzatziki doprawić pieprzem i solą. Wstawić do lodówki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z posoloną wodą. Dodać 5 ząbków czosnku. Gotować 30 minut.
Odłożyć do dekoracji 3-4 gałązki tymianku, od reszty oderwać listki. Granat przekroić, z połowy owocu wycisnąć sok, z reszty wybrać miąższ. Filety z kurczaka oczyścić, każdy przekroić wzdłuż na pół.
Kawałki mięsa ponabijać na długie wykałaczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Włożyć szaszłyki, smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Przyprawić solą i pieprzem. Trzymać w cieple.
Ziemniaki z czosnkiem odcedzić, wywar zachować. Tosty pokruszyć, wsypać do ziemniaków. Dodać resztę oliwy i 1/8 litra wywaru. Utrzeć na gładkie purée. Wymieszać je z octem winnym i listkami tymianku. Wcześniej łyżeczkę listków tymianku odłożyć. Na patelnię z tłuszczem ze smażenia mięsa wrzucić pestki granatu, podlać sokiem granatowym i zagotować. Szaszłyki wyłożyć na talerz.
Polać sosem z granatem. Posypać listkami tymianku. Mięso podawać z sosem tzatziki i purée. Danie udekorować gałązkami tymianku, sałatą i pomidorkami.
Czas przygotowania: około 45 minutŹródło: Życie na gorąco