Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szaszłyki z mięsa mielonego"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 198
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 198
Składniki
Obieramy cebulę, kroimy ją w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na niej cebulę, potem odstawiamy aby wystygła.
Do miski lub garnka wkładamy mięso, dodajemy cebulę, drobno posiekany albo przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, paprykę oraz bułkę tartą (zagęści ona masę mięsną). Doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy podłużne kotleciki o długości ok. 5 cm i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Patyczki powinny być wcześniej namoczone w gorącej wodzie, żeby się nie przypaliły.
Szaszłyki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 175o C.
Idealne dodatki do takich szaszłyków w wersji śniadaniowej to bułka, cykoria (lub sałata) oraz sosy, np. majonezowy albo barbecue.
Szaszłyki można przygotować też jako danie orientalne. Wówczas doprawiamy je pieprzem, skórką otartą z 1 cytryny, imbirem oraz sosem sojowym.
Do takich szaszłyków można też dodać 2 łyżki posiekanej kolendry i 2 łyżki ziaren sezamu. Jeśli zależy nam na wersji dietetycznej, robimy szaszłyki z mielonego mięsa drobiowego.
<strong>: 35 minut. Porcja: 170 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie