Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szaszłyki z ryżem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 190
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 190
Składniki
czas ok. 50 min; porcja – 410 kcal, cena 3,80 zł
Mięso oczyść, opłucz, pokrój w kostkę. W misce wymieszaj 3 łyżeczki mielonej papryki z połową łyżeczki soli oraz 8 łyżkami oleju i pieprzem do smaku. Oregano opłucz, osusz. Otrzyj listki z gałązek, dodaj do składników marynaty.
Przygotowane mięso włóż do miski z marynatą, przemieszaj i odstaw na minimum 30 minut. Obierz obydwie cebule. Czerwoną pokrój na ósemki, białą drobno posiekaj. Pomidory rozdrobnij. W rondlu rozgrzej 4 łyżki oleju.
Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną białą cebulę. Gdy się zeszkli, wsyp ryż. Chwilę smaż, mieszając. Dodaj rozdrobnione pomidory wraz z zalewą oraz bulion. Gotuj pod przykryciem 10 min. Zdejmij z ognia, odstaw i poczekaj, aż ryż wchłonie płyn.
Marynowane mięso nadziewaj na szpadki na zmianę z czerwoną cebulą. Smaż na 2 łyżkach oleju ok. 10 minut. Gotowy ryż wymieszaj z odcedzonym groszkiem. Dopraw do smaku solą. Podawaj do szaszłyków.Źródło: Świat kobiety