Do góry

Przetwory Przepis na:

Szczaw na zimę w słoiki

Szczaw na zimę w słoiki

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 177

Dodano:

Odsłon: 733

Pewnie każdy tak robi,ale podzielę się swoją wiedzą,ja tak robię od lat bez żadnego oleju i jeszcze nigdy mi się nie zepsuł.

Składniki

  • 1,5 kg szczawiu ogrodowego lub leśnego(miałam swój z ogrodu),
  • 5 łyżek soli.
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. wykonanie:Szczaw przebrać,oczyścić,umyć,odsączyć z wody,pokroić jak kto lubi ja kroję dość grubo.Nasolić,rękoma wymieszać z solą aż puści soki.Następnie wkładać do słoików uciskając,można wylać nadmiar wody,który powstaje gdy uciskamy szczaw Włożyć słoiki do garnka z wodą(wody wlać do większe pół słoika).Od czasu zagotowania pasteryzować 15 minut,ostudzić w garnku,następnie wyciągnąć słoiki i postawić do góry dnem aby dobrze zassały,jak już będą całkowicie zimne wstawić do piwnicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń