Do góry

Dania główne Przepis na:

Sznycle cielęce w sosie grzybowym

Sznycle cielęce w sosie grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 12256

Dodano:

Odsłon: 16286

Smaczne.Sos zrobilam na postawie przepisu z kuchni polskiej.

Składniki

  • sznycle cielęce, 6 sztuk
  • maslo, 2 łyzki
  • sól,pieprz, do smaku
  • suszone borowiki, 7 kapeluszy
  • mąka, 2 łyzki
  • śmietana, 2-3 łyzki
  • koperek (jesli ktos lubi), 3 gałązki
  • cebula, 1
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. sznycle posypać solą i pieprzem,otoczyc w mące i usmazyc na rumiano na 1 łyzce masła

  2. namoczone i dobrze umyte grzyby zalac trzema szklankami wody ,dodac pokrojona na 4 części cebule i gotowac na niewielkim ogniu do miekkości grzybów

  3. kiedy grzyby będą miekkie wyjąć cebulę a grzyby zemleć,do połowy wywaru grzybowego wlozyc usmazone sznycelki

  4. sporzadzic zasmazkę z 1 łyzki masła i 1 łyzki mąki,nalezy uwazac aby nie zrumienic maki,wystarczy ,że straci smak surowizny

  5. tak przygotowana zasmazkę rozprowadzić reszta wywaru grzybowego i śmietaną ,dodac do sznycli i chwilę pogotować

  6. jdo sosu dodałam troszke swiezego koperku,a całość podałam z ziemniakami

  7. zamiast cielęciny mozna sznycelki zrobic ze schabu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kruszon101 07 listopada 2010 I były na obiad .
Smakowały nam wszystkim bardzo .
Ale nie wyglądały tak apetycznie jak na pani zdjęciu .
Pozdrawiam:D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kruszon101 28 października 2010 Jutro te sznycle będą u mnie na obiad .
Myślę , że będą pysznie , gdyż wyglądają niesamowicie apetycznie .
Pozdrawiam .

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katka22 06 października 2010 Nie ma chyba, jak dla mnie, lepszego połączenia jak cielencina z grzybami. Poprostu pycha

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 24 września 2010 Czy dodanie odrobiny czosnku do cielęciny nie zaszkodzi,mięso te lubi czosnek.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń