Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maj to miesiąc szparagów. Korzystajcie bo sezon się powoli kończy.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 99
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 99
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Szparagi gotujemy pokrojone skośnie w kawałki. Wody dajemy tyle by zakryć szparagi, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka masła i siedem minut od zagotowania.
Na patelni podsmażamy mąkę pszenną. Gdy się zrumieni podlewamy szklanką (250 ml) wywaru spod ugotowanych szparagów i energicznie mieszamy by nie powstały mączne grudki. Dodajemy śmietanę i starty żółty ser (myślę że cheddar będzie najlepszy do tego sosu ale można użyć innego) Czekamy aż sos się zagotuje. Wtedy skręcamy ogień i doprawiamy sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przed podaniem szparagi polewamy serowym sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub zieloną cebulką. Pyszna sałatka na ciepło. Pod wpisem link do naszego nowego kulinarnego bloga. Zapraszamy