Do góry

Sałatki Przepis na:

Szparagi w sosie serowym

Szparagi w sosie serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 3216

Dodano:

Odsłon: 671

Maj to miesiąc szparagów. Korzystajcie bo sezon się powoli kończy.

Składniki

3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szparagi gotujemy pokrojone skośnie w kawałki. Wody dajemy tyle by zakryć szparagi, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka masła i siedem minut od zagotowania.

  2. Na patelni podsmażamy mąkę pszenną. Gdy się zrumieni podlewamy szklanką (250 ml) wywaru spod ugotowanych szparagów i energicznie mieszamy by nie powstały mączne grudki. Dodajemy śmietanę i starty żółty ser (myślę że cheddar będzie najlepszy do tego sosu ale można użyć innego) Czekamy aż sos się zagotuje. Wtedy skręcamy ogień i doprawiamy sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  3. Przed podaniem szparagi polewamy serowym sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub zieloną cebulką. Pyszna sałatka na ciepło.

    Pod wpisem link do naszego nowego kulinarnego bloga. Zapraszamy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń