Do góry

Przekąski Przepis na:

Szpinakowe muffiny z serem pleśniowym

Szpinakowe muffiny z serem pleśniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 680

Dodano:

Odsłon: 2228

Muffiny szpinakowe są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Są słone, więc dobrze smakują, jako przekąska do wina lub piwa.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.

  2. Liście szpinakowe umyć i pokroić na mniejsze fragmenty, odstawić do obeschnięcia i obkapania wody.

  3. Do foremek na muffiny włożyć papierki i każdą wyłożyć ciastem francuskim. Przed wyłożeniem nim foremki można je lekko porozciągać lub rozwałkować, żeby nie urosła z niego gruba poducha podczas pieczenia.

  4. Na głębokiej patelki lub w garnku podgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Pod koniec smażenia cebuli dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Lekko obsmażyć i dodać szpinak.

  5. Całość smażyć na małym ogniu cały czas mieszając aż do stracenia objętości przez liście.

  6. Na sam koniec dodać ser pokrojony w drobną kostkę i delikatnie wmieszać w farsz tak, żeby ser lekko zaczął się rozpuszczać ale nadal pozostał w większych fragmentach.

  7. Dodać sól, pieprz do smaku. Farsz nałożyć do foremek do ok 2/3 wysokości. Na środku każdego muffina można położyć małą kostkę sera. Piec aż do momentu zarumienienia się brzegów ciasta. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i zjeść ze smakiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń