Do góry

Desery Przepis na:

Szpinakowy biszkopt z truskawkowym musem

Szpinakowy biszkopt z truskawkowym musem

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 604 Ocena: 8522

Dodano: 08.05.2018

Odsłon: 7135

Wiosenne ciasto :-) smakuje równie dobrze jak się prezentuje :-) polecam

Składniki

  • Biszkopt szpinakowy:
  • jajko 5 dużych
  • cukier 3/4 szkl.
  • olej roślinny 150 ml
  • swieży szpinak "baby" 12 dag
  • mąka pszenna 25 dag
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • Mus truskawkowy:
  • truskawki świeże lub mrożone 65 dag
  • cukier 3 czubate łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • galaretka truskawkowa 1 op. (na 500 ml wody)
  • śmietanka 36% 450 ml (dobrze schłodzona)
  • dodatkowo:
  • woda (3/4 szkl.) z sokiem cytrynowym (2 łyżeczki) do naponczowania biszkoptu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt szpinakowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak umieścić w blenderze kielichowym razem z olejem lub zmiksować blenderem ręcznym na gładką papkę.

  2. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Dodawać żółtka, po każdym ubijając. Następnie dodać papkę szpinakową i krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką. Powstanie gęste ciasto przypominające biszkopt. Gotowe ciasto przełożyć do blachy (wym. ok. 25 x 35cm) wysmarowanej tłuszczem. Wyrównać. Piec ok. 30 min. w temp. 165 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wyjąc z piekarnika i wystudzic. Naponczować wodą z sokiem cytrynowym.

    Mus truskawkowy: Truskawki pokroic na mniejsze kawałki i umieścić je w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Zmiksowac blenderem. (Ja miałam zamrożony mus, więc rozmroziłam go dzień wcześniej, przelałam do garnka, dodałam cukier i sok z cytryny, podgrzałam). Do gorącego puree dodać galaretkę w proszku i mieszać kilka minut do jej rozpuszczenia. Wystudzic i wstawic do lodówki aby zaczęła lekko tężeć. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić do uzyskania gęstego kremu, dodać lekko tężejące puree truskawkowe i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Mus truskawkowy wylać na wystudzony i naponczowany biszkopt, wyrównać i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

  3. Smacznego :-)

    P.S. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń