Do góry

Desery Przepis na:

Szybka szarlotka z bezą

Szybka szarlotka z bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 876

Dodano:

Odsłon: 7324

Prosta i szybka szarlotka z dodatkiem bezy.

Składniki

  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • 5 jajek
  • 200 g masła miękkiego
  • 1 szklanka słodzika/cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 kg jabłek startych na tarce
  • pół łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński)
  • sok z połowy cytryny
  • +odrobina bułki tartej
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żółtka zagniatamy z połową słodzika/cukru, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i miękkim masłem. Ciasto dzielimy na 2 połowy.

  2. Placki rozwałkowujemy, jednym wykładamy spód formy z papierem do pieczenia i nakłuwamy delikatnie widelcem i posypać odrobiną bułki tartej.

  3. Białka ubijamy z resztą słodzika/cukru na sztywno nie przerywając, na koniec dodając mąkę ziemniaczaną.

  4. Jabłka starte i odciśnięte z wody, mieszamy z sokiem z cytryny i cynamonem.

  5. Na placek wykładamy jabłka, potem białko i na koniec przykrywamy drugim plackiem, nakłuwając delikatnie widelcem. Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń